1998. szeptember 28., hétfő

Az internet és a világegyetem 2. (Gary)

Sziasztok! Rég találkoztunk (talán májusban), de most újra itt a szörfrovat, nagyobb formátumban, kibővült tartalommal és mindennel, ami belefér, szóval vágjunk is bele!

E havi legfőbb témánk a saját homepage. Lehet, hogy már jó páratoknak van, de minden bizonnyal nem mindenkinek. Miért is jó egy saját honlap? Gondoljatok csak bele: az Interneten kívül hol van bárkinek lehetősége arra, hogy több millióan olvassák szavait, esetleg lássák képeit? A saját site-ot telepakolhatjátok akármivel (persze bizonyos keretek között), és azt Ausztráliától Hollandiáig, Svájctól Brazíliáig bárki megtekintheti. Remek érzés, ha a beépített számláló - ami a látogatók számát jelzi - már hatalmas számokat mutat: ezek szerint az embereknek tetszik, amit csináltál. Ha esetleg a hónap (év, évtized...) site-ja címet is megkapod, akkor tényleg király vagy. Gondolom, ebből világosan látszik, hogy honlapot vagy jót, vagy semmilyet nem érdemes csinálni. Persze jó poén megkapni a Hitvány Homepage megtisztelő címet is (akkor juthatsz hozzá, ha a háttereddel megegyező színt választottál a szövegnek), de azért mégsem az igazi. Akkor jöjjön a legfontosabb kérdés: hol csináljak magamnak weboldalt? Nos, erre számtalan lehetőség van, néhányat fel is sorolnék. Egy ilyen a Főzelék: Digitális minden nevű klib, ahol rövid regisztráció után (cápává avatás) kapsz 2 MB tárhelyet. Ez - mondjuk - nem túl sok, mondhatni kevés. Segítséget kapsz ugyan a honlap építéséhez, de csak Netscape böngészővel működik. Egyébként a cápák részt vesznek a legkülönbözőbb szavazásokon, ahol olyan kérdésekre lehet válaszolni, mint pl. Mikor lesz a világvége? Válaszok: 1. Igen 2. Nem 3. Mikor? Szóval komoly. A "hét cápája" választás is van. Megnézni érdemes a http://www.fzlk.hu-t, de ne itt csináljatok homepage-t. Hanem inkább egy másik nonprofit helyen, a Nexuson! A szívemhez legközelebb álló "mesterséges világ" már 5 MB tárhellyel ajándékozza meg az ide beléptő. Itt még egy e-mail címet is kapsz. Van jó kis tagjegyzék és hamarosan beindulhat a chat is. Aki egy kellemes csevelyre vágyik, nézzen fel ide, nem bánja meg. A bónusz az, hogy nem kell sem irc, sem ICQ, hanem csak a böngésző! A TOP 100-ban az igen megtisztelő harmadik helyen áll, és már ezernél is több regisztrált tagja van. Itt van a Gólyahír honlapja is. El ne felejtsétek: http://www.nexus.hu! A sort talán a legjelentősebb site-tal, a GeoCitieszel zárjuk. Témák szerint szektorokra van osztva, 11 MB helyet kapunk, de igazán kell hozzá tudni angolul. Szóval ez már egy más kategória. Általában a Netscape editora mindenhol tökéletes a homepage építéséhez, de ha valami komolyabbat akarunk, akkor ott van a Microsoft FrontPage 98. Ez az egyik legújabb Office-termék, viszonylag könnyű kezelni, azonban az nem árt, ha kenjük-vágjuk a szaknyelvet.

Huh, lazítsunk egy kicsit. Szeretném közölni kedvenc site-om URL-jét: gamez.pganet.com (www nem kell!). Ez nmem más, mint a HardCore Gamer, Magyarország - szerintem - legprofibb számítógépekkel foglalkozó honlapja. Egy nagynevű magyar számtechlap keze is benne van a dologban, de nem reklámozunk. A legújabb driverek, patchek és demók mindig letölthetők, a hírek rovatát naponta frissítik, szóval nagyon király! Ugyanezek a srácok csinálják a quake.pganet.hu-t is, hasonló színvonalon. Szintén ígéretes próbálkozás a PC Zone. Nagyon új még, de a százalékos értékelésük szimpatikus, lehet belőle valami!

A témánál maradva megemlítenék még egy igen bosszantó, de azért kicsit komikus eseményt, ami nemrégiben felzavarta a net nyugalmát. Gondolom, sokan ismeritek a Wing Commander-sorozatot. Aki nem, annak annyi, hogy az egyik legjobb űrhajószimulátor, öt része készült el. Nos: a játékot gyártó Origin cég bejelentése szerint Secret Ops címmel kiadnak egy kiegészítőt az ötödik részhez. Az benne az extra, hogy ingyenesen le lehet tölteni az Origin szerveréről. A fejlesztők ezzel szerették volna megköszönni a sorozat sikerét. Hát, jól sikerült! A kiegészítő bizony-bizony vírusos. A rajongók, akik az első nap letöltötték kedvencüket, biztos nagyon örültek. A világméretű leégés valószínűleg érzékenyen érinti az Origint, ezt egyhamar nem felejti el senki. Ezzel akarták megköszönni az eladott példányokat? Szívesen, máskor is. Csak nehogy ezentúl akkora legyen a sikerük, mint ez a "megköszönés" volt.

Lassan itt a vége, a megszabott terjedelem végére értem. Legközelebb - ha minden igaz - többek között az Internet Phone-ról lesz szó. Ha bármi kérdésetek, kérésetek, észrevételetek van, vagy csak egyszerűen levelezni akartok, írjatok a tapika@mail.matav.hu, a ssonic@nexus.hu vagy a plankog@vmg.sulinet.hu e-mail címre!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése