1998. szeptember 28., hétfő

Interjú SZEBEDY TAS igazgató úrral

Az évnyitón láthattuk többek között Latorcai János országgyűlési képviselőt, a Parlament Gazdasági Bizottságának elnökét. Annak köszönhető-e ennek a sok kerületi és országgyűlési képviselőnek a jelenléte, hogy a gimnáziumunk fejlődik?

Igen, hát igazából a fejlődés az többmindennek köszönhető. Az iskola tizedik éve működik (1999 szeptemberében töltjük be a 10. évfordulót), és ez az időszak gyakorlatilag egy nagyon lendületes fejlődést mutat. Olyannyira, hogy a kerület jelentős képviselői, politikusai és magas beosztású személyei is egyre nagyobb figyelemmel tekintenek az iskolára. Ennek köszönhető az is, hogy egy-egy ilyen év elejei megnyitót ismert közéleti személyek szívesen látogatnak meg és köszöntik az ifjúságot.

Gimnáziumunk sok mindennel büszkélkedhet: a világhírű Angelica Leánykórussal és ezen kívül még például a Spanyolországba is kijutott leánykosárlabda-csapattal. Büszke Ön az iskolájára?

Természetesen nagyon büszke vagyok, bár - őszintén szólva - ezek a világhírre jutó teljesítmények természetesen az iskola összes munkájának csak egy-egy részét jelentik; igazából ezek mellett én szintén büszke vagyok mindarra az eredményre és teljesítményre, amit itt az egyes tanulók, illetve a nálunk dolgozó kollégák értek el.

Sajnos a testnevelés-órákon igen sok sérülés történik, például nemrégiben egy diáklány megsérült. Mi a véleménye erről a dologról?

Sok gondunk van a testnevelés-órákon történő sérülések miatt; én a magam részéről nagyon sajnálatosnak tartom, hogy balesetek előfordulnak, de a tantárgy maga olyan, hogy - a gyerekek, ha nem tartják be a szükséges balesetvédelmi előírásokat, vagy a kollégák nem tudják ezt megfelelő módon fenntartani, akkor - balesetek bizony előfordulnak. Nagyon örülnék annak, ha ritkábban fordulnának elő, és súlyos balesetek egyáltalán nem lennének. Az idei évben ennek érdekében azt szeretném megtenni, hogy szigorúbb ellenőrzéssel igyekszem a testnevelés-óráknak a munka- és balesetvédelmi részét figyelemmel kísérni, másrészt pedig a testnevelés-órák működésében a bemelegítést, az órák előtti rákészülést egy nehezebb fizikai terhelésre erőteljesebben számon kérni a kollégáktól.

Tavaly hány ilyen baleset történt?

Számszerűen nem tudom megmondani, de azt hiszem, hogy tíz fölött volt a balesetek száma; éves viszonylatban ez 634 főre nem tragikus, de az én szándékom szerint ennél jóval kevesebbnek volna szabad előfordulnia.

Térjünk át egy kicsit a kevésbé hivatalos dolgokra: mit szokott, mit szeret csinálni a szabadidejében?

Hát, kevés szabadidőm van, azzal kezdődnek a gondok. Talán azért van kevés szabadidőm, mert a hivatali munkaidőm mindenképp úgy kötetlen, hogy gyakorlatilag bármikor dolgozhatok, amikor csak a nappal időszaka tart. Szabadidőmben - ha ugyan van - a családommal szeretek leginkább - két kisgyermekemmel és a feleségemmel - vagy kirándulni, vagy családi programokat szervezni, kulturális rendezvényeken részt venni, de ez a kisgyerekek miatt mindig korlátozódik megfelelő jellegű programokra, ahova el tudom vinni a kisfiamat vagy a kislányomat is.

Szokott tévét nézni?

Elég ritkán jutok televízióhoz, leginkább a tévéhíradót, illetve ismeretterjesztő műsorokat szeretek nézni. Néha előfordul, hogy véletlenül egy késő esti tévéműsornál ott ragadok. Olyankor bizony előfordul az is, hogy annyira fáradt vagyok, hogy elalszom a televízió mellett.

Mi a véleménye a Gólyahír újságról?

Támogatom, és örülök annak, hogy ilyen lelkesedés van a Gólyahír szerkesztőiben, hogy szeretnének egy több évig tartó újságot működtetni; egyelőre én még kevesellem benne a cikkeket és a diákok által írt dolgokat. Sokszor veszélye az újságnak az, hogy egy-két ember ambíciója hajtja a lap működését; egy jó újság akkor színvonalas és akkor tudja betölteni a diákújság szerepét, hogyha annak az írói is szélesebb körből kerülnek ki.

Mi a véleménye az újságban található közvélemény-kutatásról?

Ez a kérdés elég nehéz, mert még nem ismerem.

És magáról az ötletről?

A véleményem az, hogy természetesen mindenféle közvélemény-kutatásnak lehet előnyös vagy hátrányos oldala; az előnye lehet az, hogy valakit megörvendeztet az, hogy őt népszerűnek tartja az ifjúság, a hátránya pedig az, hogy esetleg igazságtalan eredmény is születik, hiszen nagyon nehéz bemérni pontosan azt, hogy ki miért a legnépszerűbb és milyen létszám alapján az.

Köszönjük szépen, hogy válaszolt a kérdéseinkre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése