1998. szeptember 28., hétfő

Filmajánló - Itt van az ősz... (Gary)

...itt van újra. A könnyed nyári filmecskék helyére a könnyű őszi filmecskék kerülnek. Godzilla elcsöndesedett, a Halálos fegyver 4-mánia elmúlt, de semmi vész: lesznek itt még meglepetések.

Az ősz első nagy szenzációja az Armageddon. Bruce Willis és az Oscar-díjas ifjú, Ben Affleck szállnak szembe a Földet fenyegető meteorittal. Hmm, várjunk csak, nem volt már ideén egy ilyen film Deep Impact címmel? De bizony! Az azonban meglehetősen unalmas mű volt, mégis sikert aratott. Na most ha ez nem unalmas, ennek mekkora sikere lesz? A szereposztás - mondjuk - szerencsésebb, mint a konkurensnél, a trükkök hasonló színvonalúak, akkor meg az Armageddon a nyerő, nem? Esetleg egy későbbi számban még bővebben visszatérek rá, de nem biztos. Ha már szóba került a visszatérés, akkor következzen a fekete lovag, a kardforgatók kardforgatója, Zorro. Októberben tér vissza a filmvászonra ugyanis a Zorro álarca című kalandban. Főszerepben Antonio Banderas, akinek nagyon tetszik ez a stílus, hiszen a legközelebbi filmje, a 13th Warrior is hasonló - középkori - témájú lesz. Mellesleg Anthony Hopkins is feltűnik a színen, mint Zorro tanítómestere. Személyes véleményem annyi, hogy néhány jól megkoreografált vívójelenettől eltekintve egy könnyen feledhető mozinak ígérkezik. Persze lehet, hogy nem lesz igazam.

Amit azonban a legjobban várok, az csak most következik. Október 22-én érkezik meg a hazai mozikba az X-akták: a film. Tartalmáról sokáig szinte semmit se lehetett tudni, de mostanra már vannak információk. Mulder és Scully egy texasi bombarobbantás kapcsán kezd el nyomozni, és természetesen egy olyan ügybe keverednek, ami a legfelsőbb körökhöz, valamint a földönkívüliekhez egyaránt vezet. Kormány-összeesküvések, merényletek, titkok: a sorozat hozza a formáját. Az ügynökök eljutnak Alaszkába, ahol a rejtélyek végleg megoldódnak. Erre azért is volt szükség, mert Amerikában már májusban véget ért a sorozat (kb. 2 évvel tartottak előttünk), és ez az igazi búcsú a rajongóktól. Mindenesetre van reklámja rendesen; alig várom. Most pedig váltsunk: nem tudom, ki hogy van a háborús filmekkel, de aki szereti őket, annak igazi csemege lesz a Ryan közlegény megmentése. Steven Spielberg legújabb alkotása a kritikusok szerint az idei év legjobb filmje. Ez már jelent valamit! Az első húsz perc soha nem látott naturalitással mutatja be a második világháborút, ennek köszönhetően az Egyesült Államokban megkapta az R-kategóriát (csak 17 éven felülieknek). Jó esélye van az Oscarra a filmnek, a rendezőnek és a főszereplőnek (Tom Hanks) is.

"Kissé" könnyedebb műfajú mozi a Maffia. A Keresztapa, a Casino és egyéb gengszterfilmek paródiája afféle Csupasz pisztoly-műfajban készült. Ha jól belegondolunk: egy ilyen paródia vagy zseniális vagy harmatgyenge tud lenni; reméljük, az előbbiről lesz szó. Rég láttunk egy igazán jó hasfájós komédiát, épp itt az ideje. A végére pedig még itt egy igazi "állatság": folytatódik a világhírű kismalac története Babe 2 címmel. A röfi ezúttal a nagyvárosban próbál szerencsét. Egy juhászmalacnak ez sem lehet akadály.

Ez lett volna egy rövidke (hangsúlyozom: rövidke) áttekintés az ősz jelentősebb filmeseményeiről. Persze sok mindent kihagytam, de ennyi fért be és még lesz folytatás. Ha távolabbra tekintünk: 1999 olyan alkotásokat tartogat számunkra, mint például a Star Wars: The Beginning!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése