1998. szeptember 28., hétfő

Impresszum

2. évfolyam, 1. szám (06)

Főszerkesztő: PÁLYI Sándor Márk (internet cím: http://www.nexus.hu/psm; e-mail: psm@nexus.hu)
A 6. szám munkatársai: ALMÁSY Katinka, GÁSPÁR Zsolt, POMPER Krisztina, PLANKÓ Gergely (internet cím: http://www.nexus.hu/ssonic; e-mail: ssonic@nexus.hu)
Az újságot átnézi és javítja: HENN Ildikó
Szebedy Tas, a Városmajori Gimnázium igazgatója engedélyével
Internet elérhetési cím: http://www.nexus.hu/golyahir
E-mail cím: golyahir@nexus.hu
A szerkesztőség címe: Budapest 1122 Városmajor utca 71. (Városmajori Gimnázium)
Telefonszámok: iskola 356-16-98 főszerkesztő: 356-57-32
Az újságot nyomtatja a Grafit Pencil Kft. 150 példányban (információ a 12. odalon)
Az újság ára: 30 forint
Javaslataitokat és írásaitokat várják a szerkesztőség tagjai!
Az iskolai P-mailen a "PALYIS" címet érdemes felkeresni.

Az internet és a világegyetem 2. (Gary)

Sziasztok! Rég találkoztunk (talán májusban), de most újra itt a szörfrovat, nagyobb formátumban, kibővült tartalommal és mindennel, ami belefér, szóval vágjunk is bele!

E havi legfőbb témánk a saját homepage. Lehet, hogy már jó páratoknak van, de minden bizonnyal nem mindenkinek. Miért is jó egy saját honlap? Gondoljatok csak bele: az Interneten kívül hol van bárkinek lehetősége arra, hogy több millióan olvassák szavait, esetleg lássák képeit? A saját site-ot telepakolhatjátok akármivel (persze bizonyos keretek között), és azt Ausztráliától Hollandiáig, Svájctól Brazíliáig bárki megtekintheti. Remek érzés, ha a beépített számláló - ami a látogatók számát jelzi - már hatalmas számokat mutat: ezek szerint az embereknek tetszik, amit csináltál. Ha esetleg a hónap (év, évtized...) site-ja címet is megkapod, akkor tényleg király vagy. Gondolom, ebből világosan látszik, hogy honlapot vagy jót, vagy semmilyet nem érdemes csinálni. Persze jó poén megkapni a Hitvány Homepage megtisztelő címet is (akkor juthatsz hozzá, ha a háttereddel megegyező színt választottál a szövegnek), de azért mégsem az igazi. Akkor jöjjön a legfontosabb kérdés: hol csináljak magamnak weboldalt? Nos, erre számtalan lehetőség van, néhányat fel is sorolnék. Egy ilyen a Főzelék: Digitális minden nevű klib, ahol rövid regisztráció után (cápává avatás) kapsz 2 MB tárhelyet. Ez - mondjuk - nem túl sok, mondhatni kevés. Segítséget kapsz ugyan a honlap építéséhez, de csak Netscape böngészővel működik. Egyébként a cápák részt vesznek a legkülönbözőbb szavazásokon, ahol olyan kérdésekre lehet válaszolni, mint pl. Mikor lesz a világvége? Válaszok: 1. Igen 2. Nem 3. Mikor? Szóval komoly. A "hét cápája" választás is van. Megnézni érdemes a http://www.fzlk.hu-t, de ne itt csináljatok homepage-t. Hanem inkább egy másik nonprofit helyen, a Nexuson! A szívemhez legközelebb álló "mesterséges világ" már 5 MB tárhellyel ajándékozza meg az ide beléptő. Itt még egy e-mail címet is kapsz. Van jó kis tagjegyzék és hamarosan beindulhat a chat is. Aki egy kellemes csevelyre vágyik, nézzen fel ide, nem bánja meg. A bónusz az, hogy nem kell sem irc, sem ICQ, hanem csak a böngésző! A TOP 100-ban az igen megtisztelő harmadik helyen áll, és már ezernél is több regisztrált tagja van. Itt van a Gólyahír honlapja is. El ne felejtsétek: http://www.nexus.hu! A sort talán a legjelentősebb site-tal, a GeoCitieszel zárjuk. Témák szerint szektorokra van osztva, 11 MB helyet kapunk, de igazán kell hozzá tudni angolul. Szóval ez már egy más kategória. Általában a Netscape editora mindenhol tökéletes a homepage építéséhez, de ha valami komolyabbat akarunk, akkor ott van a Microsoft FrontPage 98. Ez az egyik legújabb Office-termék, viszonylag könnyű kezelni, azonban az nem árt, ha kenjük-vágjuk a szaknyelvet.

Huh, lazítsunk egy kicsit. Szeretném közölni kedvenc site-om URL-jét: gamez.pganet.com (www nem kell!). Ez nmem más, mint a HardCore Gamer, Magyarország - szerintem - legprofibb számítógépekkel foglalkozó honlapja. Egy nagynevű magyar számtechlap keze is benne van a dologban, de nem reklámozunk. A legújabb driverek, patchek és demók mindig letölthetők, a hírek rovatát naponta frissítik, szóval nagyon király! Ugyanezek a srácok csinálják a quake.pganet.hu-t is, hasonló színvonalon. Szintén ígéretes próbálkozás a PC Zone. Nagyon új még, de a százalékos értékelésük szimpatikus, lehet belőle valami!

A témánál maradva megemlítenék még egy igen bosszantó, de azért kicsit komikus eseményt, ami nemrégiben felzavarta a net nyugalmát. Gondolom, sokan ismeritek a Wing Commander-sorozatot. Aki nem, annak annyi, hogy az egyik legjobb űrhajószimulátor, öt része készült el. Nos: a játékot gyártó Origin cég bejelentése szerint Secret Ops címmel kiadnak egy kiegészítőt az ötödik részhez. Az benne az extra, hogy ingyenesen le lehet tölteni az Origin szerveréről. A fejlesztők ezzel szerették volna megköszönni a sorozat sikerét. Hát, jól sikerült! A kiegészítő bizony-bizony vírusos. A rajongók, akik az első nap letöltötték kedvencüket, biztos nagyon örültek. A világméretű leégés valószínűleg érzékenyen érinti az Origint, ezt egyhamar nem felejti el senki. Ezzel akarták megköszönni az eladott példányokat? Szívesen, máskor is. Csak nehogy ezentúl akkora legyen a sikerük, mint ez a "megköszönés" volt.

Lassan itt a vége, a megszabott terjedelem végére értem. Legközelebb - ha minden igaz - többek között az Internet Phone-ról lesz szó. Ha bármi kérdésetek, kérésetek, észrevételetek van, vagy csak egyszerűen levelezni akartok, írjatok a tapika@mail.matav.hu, a ssonic@nexus.hu vagy a plankog@vmg.sulinet.hu e-mail címre!

Filmajánló - Itt van az ősz... (Gary)

...itt van újra. A könnyed nyári filmecskék helyére a könnyű őszi filmecskék kerülnek. Godzilla elcsöndesedett, a Halálos fegyver 4-mánia elmúlt, de semmi vész: lesznek itt még meglepetések.

Az ősz első nagy szenzációja az Armageddon. Bruce Willis és az Oscar-díjas ifjú, Ben Affleck szállnak szembe a Földet fenyegető meteorittal. Hmm, várjunk csak, nem volt már ideén egy ilyen film Deep Impact címmel? De bizony! Az azonban meglehetősen unalmas mű volt, mégis sikert aratott. Na most ha ez nem unalmas, ennek mekkora sikere lesz? A szereposztás - mondjuk - szerencsésebb, mint a konkurensnél, a trükkök hasonló színvonalúak, akkor meg az Armageddon a nyerő, nem? Esetleg egy későbbi számban még bővebben visszatérek rá, de nem biztos. Ha már szóba került a visszatérés, akkor következzen a fekete lovag, a kardforgatók kardforgatója, Zorro. Októberben tér vissza a filmvászonra ugyanis a Zorro álarca című kalandban. Főszerepben Antonio Banderas, akinek nagyon tetszik ez a stílus, hiszen a legközelebbi filmje, a 13th Warrior is hasonló - középkori - témájú lesz. Mellesleg Anthony Hopkins is feltűnik a színen, mint Zorro tanítómestere. Személyes véleményem annyi, hogy néhány jól megkoreografált vívójelenettől eltekintve egy könnyen feledhető mozinak ígérkezik. Persze lehet, hogy nem lesz igazam.

Amit azonban a legjobban várok, az csak most következik. Október 22-én érkezik meg a hazai mozikba az X-akták: a film. Tartalmáról sokáig szinte semmit se lehetett tudni, de mostanra már vannak információk. Mulder és Scully egy texasi bombarobbantás kapcsán kezd el nyomozni, és természetesen egy olyan ügybe keverednek, ami a legfelsőbb körökhöz, valamint a földönkívüliekhez egyaránt vezet. Kormány-összeesküvések, merényletek, titkok: a sorozat hozza a formáját. Az ügynökök eljutnak Alaszkába, ahol a rejtélyek végleg megoldódnak. Erre azért is volt szükség, mert Amerikában már májusban véget ért a sorozat (kb. 2 évvel tartottak előttünk), és ez az igazi búcsú a rajongóktól. Mindenesetre van reklámja rendesen; alig várom. Most pedig váltsunk: nem tudom, ki hogy van a háborús filmekkel, de aki szereti őket, annak igazi csemege lesz a Ryan közlegény megmentése. Steven Spielberg legújabb alkotása a kritikusok szerint az idei év legjobb filmje. Ez már jelent valamit! Az első húsz perc soha nem látott naturalitással mutatja be a második világháborút, ennek köszönhetően az Egyesült Államokban megkapta az R-kategóriát (csak 17 éven felülieknek). Jó esélye van az Oscarra a filmnek, a rendezőnek és a főszereplőnek (Tom Hanks) is.

"Kissé" könnyedebb műfajú mozi a Maffia. A Keresztapa, a Casino és egyéb gengszterfilmek paródiája afféle Csupasz pisztoly-műfajban készült. Ha jól belegondolunk: egy ilyen paródia vagy zseniális vagy harmatgyenge tud lenni; reméljük, az előbbiről lesz szó. Rég láttunk egy igazán jó hasfájós komédiát, épp itt az ideje. A végére pedig még itt egy igazi "állatság": folytatódik a világhírű kismalac története Babe 2 címmel. A röfi ezúttal a nagyvárosban próbál szerencsét. Egy juhászmalacnak ez sem lehet akadály.

Ez lett volna egy rövidke (hangsúlyozom: rövidke) áttekintés az ősz jelentősebb filmeseményeiről. Persze sok mindent kihagytam, de ennyi fért be és még lesz folytatás. Ha távolabbra tekintünk: 1999 olyan alkotásokat tartogat számunkra, mint például a Star Wars: The Beginning!!!

Beszélgetés a gólyákkal (Pályi Sándor Márk, Pomper Krisztina)

A négy osztály - két kilencedikes és két hetedikes - közül mi a hetedikeseket választottuk. Bizonyára sokakat érdekel, hogy milyen lehet az első benyomás - vagy már valami más - a Városmajori Gimnáziumról, az igazgatóról, a tanárokról.

Az 1.A-ból Ferencz Barbarát, Gerő Dánielt, Jenes Győzőt és Zimányi Orsolyát választottuk, míg a B-ből a szerencsések(?) Jäger Diána, Sárkány Zsolt, Szépe András és Tóth Boglárka lettek

Milyenek az első benyomásaitok a gimnáziumról?

1.B: Jó a kaja!
Imádjuk, amikor a nagyok ellopkodják a tejet, a kiflit és a kakaót.

Szerintetek melyik az aktívabb osztály?

1.A: Az első A!
1.B: Az első B!

Fricsovszky Mária tanárnő aképp nyilatkozott a minap a két osztályról, hogy az A-ban jobban lehet tanítani, viszont a B-ben jobb a társaság. Így van ez?

1.A: Szerintem kitalálta!
1.B: Csak annyiban javítanék, hogy tanítani is a B-ben lehet jobban!

Kik a kedvenc tanáraitok?

1.A: Jäger Csaba és Henn Ildikó
1.B: Bärnkopf Bence

És - a bésekhez szólottam most - miért pont a Bärnkopf tanár úr?

1.B: Jó a szemüvege! Eddig még nem íratott dolgozatot.

Hogy tetszett az évnyitó?

1.A, B: Jó volt; jó fej az igazgató. Jó a humorérzéke!

Mit szóltok például ahhoz a kijelentéséhez, hogy az ebédlőben a nagyobbakat előre kell engednetek?

1.A: Betartjuk.
1.B: Mi nem.

A tudomásunkra jutott, hogy ti latint is tanultok. Ki tanítja és hogy tetszik a nyelv?

1.A, B: Mindkét osztályban két-két csoportot az igazgató úr és a Boronkai tanárnő tanítja.

És használni akarjátok felnőtt korotokban ezt a nyelvet? Például akartok orvosok lenni?

Mindahányan: Nem, dehogy akarunk!

Ki a legnépszerűbb tanár? Közvélemény-kutatás

Bevezetőnek csak annyit, hogy az újság szerkesztősége köszöni az osztályfőnököknek a felmérésben nyújtott segítségüket. Sajnos három osztály eredményét nem sikerült megkapnunk.

Azt, hogy valóban ki a legnépszerűbb, nem könnyű megállapítani. Ugyanis - amint a politikusoknak is - a tanároknak is van ismertségi százalékuk. Ezzel sajnos nem tudunk szolgálni, azonban a szavazatok száma mellett leközöljük a heti óraszámokat. Vagyis, hogy egy tanár egy héten hány órát tanít. A listán az összes tanárt közöljük, aki szavazatot kapott (ez kb. a tanárok kétharmada).

Olyan ötlet is volt, hogy a tanított gyerekek számához viszonyítsuk az adatokat; ez azonban eléggé komplikált lenne. Viszont az Interneten, mégpedig a http://www.nexus.hu/golyahir címen megtalálható az összes (vagyis 15) osztály részeredménye, a végeredmény és elemzések. Tehát érdemes felkeresni.


TOP 20


Helyezés - Név - Szavazatok száma (Heti óraszám)
1. Vizkievicz András: 49 (20)
2. Molnár Gábor: 37 (19)
3. Iván László: 36 (24)
4. Latin Anna: 35 (15)
5. Dénes István: 30 (21)
6. Brassói Sándor: 20 (11)
6. Farkas Péter: 20 (22)
7. Henn Ildikó: 19 (23)
8. Csécs Barnabás: 18 (24)
8. Kovács Károlyné: 18 (20)
9. Ambrus Huba: 14 (22)
10. Dr. Budai Éva: 12 (19)
10. Dr. Buzás Lászlóné: 12 (18)
11. Lődi Tamás: 11 (22)
12. Jenes Béla: 10 (21)
12. Takács Ferencné: 10 (21)
13. Némethné Révész Zsuzsa: 8 (14)
14. B. Kiss Gyöngyi: 7 (19)
14. Gráf Zsuzsanna: 7 (13)
14. Jäger Csaba: 7 (23)
14. Sántha István: 7 (Csak szakkör)
14. Tillmann Mónika: 7 (13)
15. Boronkay Ivánné: 6 (19)
15. Hodula Andrea: 6 (19)
16. Éder Mariann: 4 (11)
16. Dr. Gulyás Judit: 4 (13)
17. Bärnkopf Bence: 3 (19)
17. Mészárosné Romhányi Margit: 3 (20)
17. Pintér László: 3 (21)
17. Szabolcs Tímea: 3 (14)
17. Végh Anna: 3 (16)
18. Albert Attila: 2 (4)
18. Bärnkopf Péter: 2 (14)
18. Hegedűs Kristóf: 2 (16)
18. Pósfay Péterné: 2 (19)
18. Tiszai István: 2 (21)
19. Ábrám László: 1 (10)
19. Balázs Jenő: 1 (Sajnos nem tudunk adatokkal szolgálni)
19. Bordán Dezsőné: 1 (24)
19. Gergely Csaba: 1 (20)
19. Gondi Ferencné: 1 (10)
19. Fórizs Andrea: 1 (14)
19. Hegedűs Tünde: 1 (19)
19. Homoki Béla: 1 (10)
19. Kesselyák Bence: 1 (12)
19. Lázár Júlia: 1 (21)
19. Miklós Rita: 1 (Sajnos nem tudunk adatokkal szolgálni)
19. Molnár Botond: 1 (10)
19. Jane Pogson: 1 (12)
20. Mindegyik tanár, aki 0 pontot kapott.

Az adatok nézegetésénél szintén figyelembe kell venni, hogy némelyik tanár csak nemrég érkezett a Városmajori Gimnáziumba, úgyhogy a gyerekeknek még alig volt idejük eddig megismerni.

Rövid elemzés: észrevehető volt, hogy Vizkievicz András vagy nem kapott szavazatot (valószínűleg azokban az osztályokban, ahol nem tanít), vagy pedig az első három hely valamelyikén végzett (nagy többségben az elsőn). Azonban az 50 százalék feletti győzelem csak egy tanárnak, Iván Lászlónak sikerült a 9.D osztályban 21 ponttal (51%). Az iskola tanulói közül egyébként 565 tanuló adhatta volna le voksát (89,1%), de csak 504 diák tette ezt (79,5%). Érvényes szavazat azonban még kevesebb akadt, mindössze 484 (76,34%), tehát a szavazatok több, mint 3 százaléka érvénytelen volt. Nyert még Dr. Budai Éva, Dr. Buzás Lászlóné, Dénes István, Kovács Károlyné, Latin Anna és Molnár Gábor. Az is megfigyelhető volt, hogy a legnépszerűbb tanárokra általában egy-ketten ott is szavaztak, ahol nem tanít.

.

Könyvtári hírek

Hock Zsuzsa arra kéri a tanuló ifjúságot, hogy szeptember végéig az osztálykönyvtárosoknak jelezzék, hogy milyen híres tudósokat szeretnének hallgatni/hallani a Városmajori Akadémia keretében.

Az év végi negyedikesek könyv-örökbefogadásából 13.251 forintja lett a könyvtárnak, amelynek a sorsáról az iskolai könyvtárosok által ti dönthettek.

Az osztálykönyvtárosokat minden második héten (az aktuális héten is) pénteken az első nagyszünetben várják a könyvtárba.

Az iskola értesítője október első hetében jelenik meg.

Interjú SZEBEDY TAS igazgató úrral

Az évnyitón láthattuk többek között Latorcai János országgyűlési képviselőt, a Parlament Gazdasági Bizottságának elnökét. Annak köszönhető-e ennek a sok kerületi és országgyűlési képviselőnek a jelenléte, hogy a gimnáziumunk fejlődik?

Igen, hát igazából a fejlődés az többmindennek köszönhető. Az iskola tizedik éve működik (1999 szeptemberében töltjük be a 10. évfordulót), és ez az időszak gyakorlatilag egy nagyon lendületes fejlődést mutat. Olyannyira, hogy a kerület jelentős képviselői, politikusai és magas beosztású személyei is egyre nagyobb figyelemmel tekintenek az iskolára. Ennek köszönhető az is, hogy egy-egy ilyen év elejei megnyitót ismert közéleti személyek szívesen látogatnak meg és köszöntik az ifjúságot.

Gimnáziumunk sok mindennel büszkélkedhet: a világhírű Angelica Leánykórussal és ezen kívül még például a Spanyolországba is kijutott leánykosárlabda-csapattal. Büszke Ön az iskolájára?

Természetesen nagyon büszke vagyok, bár - őszintén szólva - ezek a világhírre jutó teljesítmények természetesen az iskola összes munkájának csak egy-egy részét jelentik; igazából ezek mellett én szintén büszke vagyok mindarra az eredményre és teljesítményre, amit itt az egyes tanulók, illetve a nálunk dolgozó kollégák értek el.

Sajnos a testnevelés-órákon igen sok sérülés történik, például nemrégiben egy diáklány megsérült. Mi a véleménye erről a dologról?

Sok gondunk van a testnevelés-órákon történő sérülések miatt; én a magam részéről nagyon sajnálatosnak tartom, hogy balesetek előfordulnak, de a tantárgy maga olyan, hogy - a gyerekek, ha nem tartják be a szükséges balesetvédelmi előírásokat, vagy a kollégák nem tudják ezt megfelelő módon fenntartani, akkor - balesetek bizony előfordulnak. Nagyon örülnék annak, ha ritkábban fordulnának elő, és súlyos balesetek egyáltalán nem lennének. Az idei évben ennek érdekében azt szeretném megtenni, hogy szigorúbb ellenőrzéssel igyekszem a testnevelés-óráknak a munka- és balesetvédelmi részét figyelemmel kísérni, másrészt pedig a testnevelés-órák működésében a bemelegítést, az órák előtti rákészülést egy nehezebb fizikai terhelésre erőteljesebben számon kérni a kollégáktól.

Tavaly hány ilyen baleset történt?

Számszerűen nem tudom megmondani, de azt hiszem, hogy tíz fölött volt a balesetek száma; éves viszonylatban ez 634 főre nem tragikus, de az én szándékom szerint ennél jóval kevesebbnek volna szabad előfordulnia.

Térjünk át egy kicsit a kevésbé hivatalos dolgokra: mit szokott, mit szeret csinálni a szabadidejében?

Hát, kevés szabadidőm van, azzal kezdődnek a gondok. Talán azért van kevés szabadidőm, mert a hivatali munkaidőm mindenképp úgy kötetlen, hogy gyakorlatilag bármikor dolgozhatok, amikor csak a nappal időszaka tart. Szabadidőmben - ha ugyan van - a családommal szeretek leginkább - két kisgyermekemmel és a feleségemmel - vagy kirándulni, vagy családi programokat szervezni, kulturális rendezvényeken részt venni, de ez a kisgyerekek miatt mindig korlátozódik megfelelő jellegű programokra, ahova el tudom vinni a kisfiamat vagy a kislányomat is.

Szokott tévét nézni?

Elég ritkán jutok televízióhoz, leginkább a tévéhíradót, illetve ismeretterjesztő műsorokat szeretek nézni. Néha előfordul, hogy véletlenül egy késő esti tévéműsornál ott ragadok. Olyankor bizony előfordul az is, hogy annyira fáradt vagyok, hogy elalszom a televízió mellett.

Mi a véleménye a Gólyahír újságról?

Támogatom, és örülök annak, hogy ilyen lelkesedés van a Gólyahír szerkesztőiben, hogy szeretnének egy több évig tartó újságot működtetni; egyelőre én még kevesellem benne a cikkeket és a diákok által írt dolgokat. Sokszor veszélye az újságnak az, hogy egy-két ember ambíciója hajtja a lap működését; egy jó újság akkor színvonalas és akkor tudja betölteni a diákújság szerepét, hogyha annak az írói is szélesebb körből kerülnek ki.

Mi a véleménye az újságban található közvélemény-kutatásról?

Ez a kérdés elég nehéz, mert még nem ismerem.

És magáról az ötletről?

A véleményem az, hogy természetesen mindenféle közvélemény-kutatásnak lehet előnyös vagy hátrányos oldala; az előnye lehet az, hogy valakit megörvendeztet az, hogy őt népszerűnek tartja az ifjúság, a hátránya pedig az, hogy esetleg igazságtalan eredmény is születik, hiszen nagyon nehéz bemérni pontosan azt, hogy ki miért a legnépszerűbb és milyen létszám alapján az.

Köszönjük szépen, hogy válaszolt a kérdéseinkre.