2000. szeptember 12., kedd

Karcolat a bürokráciáról (Valcz Péter)

Iskolában kirándulást szerveznek. Valcz Péter örömmel áll hozzá a dologhoz, meg is fűzi szüleit, hogy adják beleegyezésüket az ügybe, ami ötezer forintba kerül.

Óriási szerencse, mert azzal, hogy Valcz Péter is jelentkezett, érvényes az IBUSZ által kibocsátott kedvezmény, a harminc gyerek után.

Épp ekkor a dalai láma megbetegedett. A tudós buddha főpapok rájöttek, hogy a dalai láma egyik lehetséges reinkarnációja Valcz Péter. Sürgősen rábeszélik, hogy jelenjen meg ekkor és ekkor. Igen ám, csak a helyzet az, hogy a lámaválasztás és az iskolai tábor egy időpontban van. Hát erre Valcz Peti nagyon elszomorodik, mert már nagyon várta azt a tábort. Peti büszke édesapja besétál az iskolába, hogy beszéljen az osztályfőnökkel. Igen ám, csak az osztályfőnök hirtelen megbetegszik, ezért az apa még mindig büszkén lesétál az igazgatói irodába. Az igazgató keserves arccal, ugyanakkor büszkén, mert hogy az ő iskolájába jár az egyik lehetséges dalai láma, elmondja az apának, hogy ezt a pénzt már elküldték az IBUSZ-nak. Erre, a már kevésbé büszke apa, elsétál a Rumbach Sebestyén utca 29-be, és beszél az IBUSZ igazgatójával. Igen ám, csak ha Valcz Peti nem megy a táborba, a kedvezmény semmivé válik. És a kedvezmény sokkal többet ér, mint az egy személyre jutó költség, ezért nem lenne ajánlatos a kiszállás. No, de ne szomorodjunk el, mert az IBUSZ igazgatója olyan büszke arra, hogy a lehetséges dalai láma magyar, ezért megadja a huszonkilenc gyerekre is a kedvezményt. Igen ám, csak valakinek igazolnia kell, hogy Valcz Peti valóban a dalai láma lehetséges reinkarnációja. Nos, hát ezt ki intézi el, ha nem Valcz Peti már-már lassan mérges édesapja. Hát mit tehet mást az apa, kimegy Tibetbe. Igen ám, csak Tibetben nem adnak minden jöttmentnek Láma-Reinkarnációs Igazolást. Mit tehet mást, visszamegy Magyarországra és magához veszi az anyakönyvi kivonatot. Visszarepül Tibetbe és tárgyal egy emberrel, aki végre megadja az igazolást. Na, az apuka visszarepül Magyarországra, és újra elmegy a Rumbach Sebestyén utca 29-be. Ott átadja az igazolást a dirinek. A főnök jóváhagyja, hogy V. Peti visszakapja a kirándulás árát, és ismerteti a cég szokásait, amiben az áll, hogy a pénzt csak átutalással kaphatja meg az ügyfél. Na most mi van akkor, ha nincs bankszámlája a családnak. No, de ne keseredjünk el, Valcz Peti édesapja mindenre gondolt, és már előre csináltatott egy folyószámlát. Valcz Petinek az édesapja bemegy az OTP-be, hogy felvegye az összeget. No de a pénz még nem jött meg. Másnap újra bemegy az apuka, és végre fölveszi az ötezer forintot.

Este kilenc órakor az öreg, kifárasztott, már cseppet sem büszke édesapa megy haza a sötét utcában, zsebében az ötezer forinttal, közben arra gondol, hogy mi van akkor, ha most kirabolják. Bemegy a kapun, felmegy a lépcsőn, becsapja az ajtót, majd óriásit káromkodva lekever két hatalmas pofont a fiának, az egyik lehetséges dalai lámának.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése