2002. június 10., hétfő

Könyvajánló - Paul Strathern: Hawking (Futrinka)

Van egy számomra igen kedves ember, aki nemrég azzal a kijelentéssel lepett meg, hogy rettenetesen unja azt, hogy egy csomó időt kell "elpocsékolnia" azzal, hogy megtanulja, tulajdonképpen mi is játszódik le akkor, ha például leesik valamilyen tárgy. Ha szüksége van rá, egyszerűen felveszi. Pedig mennyi hasznosat lehetne az alatt az idő alatt tenni! Tulajdonképpen egyetértek vele (elnézést kérek az összes fizika-, kémia- és matektanártól). Lehet például olvasni, vagy elmélkedni a világról.

Már a bevezetőből is kiderült, hogy nem tartozik kedvenc foglalatosságaim közé a természettudományok tanulmányozása. Most mégis egy furcsa könyvből szeretnék idézni néhány izgalmas részletet:

"Kb. 15 milliárd évvel ezelőtt: Nagy BUMM
10[a -43-on] másodperc: A gravitációs kölcsönhatás elkülönül az univerzum egyesített kölcsönhatásai közül
1 millió év: Az első atomok kialakulása
14,999 milliárd év: Az emberfélék megjelenése a Földön
15 milliárd év: Stephen Hawking színrelépése
20 milliárd év: Az Univerzum maximális méretéig tágul
40 milliárd év: A Nagy ZUTTY"

"Mielőtt diagnosztizálták a betegségemet, szörnyen untam az életet.
Úgy tűnt, semmit sem érdemes csinálni. De a dolgok megváltoztak. Hirtelen ráeszméltem, hogy milyen sok fontos dolgom lenne, ha megkegyelmeznének."
"Hawking élvezte Kaliforniát. Kapot az alkalmon, és dolgozott a Mount Wilson-i nagy teleszkópokkal; valamint sikeresen meggátolt mindenkit abban, hogy Disneylandbe vigye őt. Szerzett viszont egy óriási Marilyn Monroe-posztert, az elsőt azok közül, amelyekkel cambridge-i irodáját díszítette."
"1990-ben Hawking Hollywoodban kötött ki, ahol Steven Spielberggel találkozott. Mindketten csodálták a másik munkáját. ... Hawking azt kezdte mérlegelni, mennyi esélye lehet egy Oscar-díjra. 'A világegyetem legjobb mellékszereplőjének járó díjra'. Sajnos abból az univerzális stúdióból, ahol dolgozott, legfeljebb egy Nobel-díjra pályázhatott (ezt az Oscart olyan emberek kapják, akik a való világban nem viszik semmire)."
Stb. stb. Érdemes elolvasni akkor is, ha a háromnegyedét (most jóindulatú voltam magammal szemben) nem érti az ember. Hogy el ne felejtsem, a könyv címe: HAWKING, írta Paul Strathern (Elektra kiadóház).

És ne felejtsétek, nyakunkon a nagy ZUTTY! A még hátra maradt időt okosan kell eltölteni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése