2003. január 17., péntek

Tudósítás az ODB munkájáról (Tarr Ferenc)

Aki nem tudná, a Városmajori Gimnáziumban működik egy ODB nevű szerezet. Hogy ez mit is jelent pontosan? Szó szerint, azt hiszem, Osztályok Diákbizottságát. Ténylegesen azonban a "szervezet" célja, hogy a diákok beleszólhassanak az iskola életébe. A másik fontos célja, hogy a tanulók jogaiért kiálljon, illetve formálja azt. Két tanár is segíti ezt a munkát. Az utóbbi célért Henn Ildikó a felelős. Őt lehet megkeresni, ha úgy érzed, hogy sérültek a jogaid, és ennek következménye kell legyen. A rendezvények szervezéséért Jenes Béla a felelős, őt keresd, ha valami ötleted van egy rendezvénnyel kapcsolatosan vagy szervezni szeretnél valamit, de akkor is, ha egyszerűen csak segíteni akarsz. Csak zárójelben jegyzem meg, hogy Jenes tanár úr mindig szeretettel várja a szervezni, segíteni vágyókat, akik az iskolai életéért tenni szeretnének valamit. Na erről ennyit!

Az ODB a következőképpen működik: minden év elején van egy gyűlés. Tulajdonképpen ez a legnagyobb, a legfontosabb és az egyetlen. Ezen minden osztály két képviselője részt vesz, mármint elvileg. Az így összegyűlt társaság évente választ maga közül egy elnököt és annak két helyettest. Az elnöknek nincsen meghatározott feladatköre. Általában ő beszél az igazgatóval, ha kell valami a diákoknak. Többek között rá hárul még a programok felelőssége, és általában Jenes tanár úr, akarva-akaratlanul, kénytelen együttműködni vele. A helyettesek feladata ebben segíteni, illetve helyettesíteni őt.

Az év folyamán minden nagyobb esemény előtt van egy kisebb gyűlés, ahol Jenes tanár úr elmondja, mi meg megbeszéljük, amit kell. Az ODB feladata még a házirend változtatásának elfogadása is. Szóval nagyjából érted, miről szól az egész.

Hát akkor most arról ejtek szót, hogy gyakorlatilag hogyan működik ez az egész. Egész évben nagyon kevés a gyűlés, bár elnökünk azért mindig van. A jogi kérdésekbe és az iskola irányításába az ODB nem szólhat bele. Rendezni, szervezni úgyis csak néhány lelkes diák szokott, az ODB csak mint "szponzor" vesz ebben részt. Elnöknek lenni nagyon megtisztelő, de nagy jelentősége nincsen. Tulajdonképpen egy olyan "szervezet" elnöki posztja ez, amely nem létezik. Az ODB gyakorlati célja, hogy legyen. Gyakorlati haszna annyi van, hogy biztosít egy kisebb fórumot a diákok panaszainak. Persze tudod, hogy ez... Na mindegy!

Legyen szó arról is, mit tervezünk még ebben a tanévben. A napokban lezajlott szalagavatót követően februárban lesz először is farsang helyett álarcos-bál, amely nagyon ígéretesnek tűnik. Mindenki felismerhetetlen lesz ugyanis, jó zene és - remélhetőleg - sok ember lesz. Aztán márciusban megrendezésre kerül az immáron hagyományosnak mondható osztályok közti műveltségi vetélkedő. Szintén márciusban kerül sor a Major Színházi Napra. Bárki indulhat rajta egy maximum 30 perces színdarabbal. Aztán áprilisban lesz idén is SHOW. A témát persze nem áruljuk el. Végül júniusban rendezünk 24 órás focit, egy óriási tanévzáró bulival egybekötve. Ezek mellett még valószínűleg lesz negyedikes-búcsúztató buli, 60-as-70-es évek-fesztivál és még néhány koncert. A programokról az ODB-seknél érdeklődj. Mindenről próbálunk időben szólni, úgyhogy reméljük, Te is eljössz majd.

(A szerző az ODB elnöke)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése