2003. január 17., péntek

Kukába Illusztrációfyval? (Beck Márton)

Illusztrációfy G. hatodik éve jár a Majorba. Szinte minden diák ismeri, nemtől és életkortól függetlenül. Mondhatni teljes összhang van Illusztrációfy megítélésében a diákság körében: elviselhetetlen, szörnyű, csak önmagának köszönhet mindent, nem véletlen, hogy még a hetedikesek is megutálták röpke két hónap alatt.

Ez részben szerintem is igaz. Tényleg nehéz vele beszélgetni, elviselni az internetről levadászott mű-"kemény tökös gyerek vagyok"-beszólásnak vagy viccnek szánt mondatait, amelyek először szánalmat ébresztenek az emberben, majd kezd ökölbe rándulni a keze.

De milyen jó lenne nem megütni. Ez a gyerek már hetedikes korában is egy kirívóan penetráns ember volt. De most abszolút mélyrepülését éli, és valószínűleg erről nem csak ő tehet. A diákság nagy része szóba sem állna vele még akkor sem, ha tényleg megváltozna, visszafogná magát. Lássuk be: divat lett Illusztrációfyt utálni. Kiközösíteni és ilyen nyíltan utálni egy embert sokkal undorítóbb dolog, mint minden egybevéve, amit ez a szerencsétlen srác hat év alatt fölhalmozott.

Az Illusztrációfy-utálók tábora mögött pedig ott található egy-két tanár is, akik nem tudják, hogy most tulajdonképpen jófejek-e a többi diák szemében vagy erre ügyet se vetnek, csak utálják és diszkriminálják, nyíltan meggyalázzák, saját keserűségüket levezetendő, boxzsákként használják. Ez pedig már tényleg a szakadék széle. Egy tanárnak vannak kedvencei és vannak olyan emberek is, akiket kevésbé szeret. De amit Illusztrációfyval művelnek, az túlmegy minden határon.

Vigyázni kéne rá (azaz nem megverni vagy nem foglalkozni vele), kihúzni ezt a négy hónapot valahogy, és az össznépi Illusztrációfy-nyíró hadjáratot legalább olyan szintre redukálni, hogy az emberi méltóságot ne zúzzúk úgy porba, hogy alapjai se maradjanak. Tényleg vigyázzunk rá, nehogy ő legyen a mi Apagyink...

*

Ismert eseménynek számít Illusztrációfy G. múlt heti nyilvános meghurcolása. A közel tíz összeverődött ember előbb a fagyos hóba, majd a szemeteskukába dobta. Több tanár és diák, illetve az egyik igazgató-helyettes is a közelben volt. Senkinek sem jutott eszébe közbeavatkozni. Az esetről készült digitális képfelvételek eltűntek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése